top of page
Houd het klein

 

 

Als je een mindfulness training hebt gevolgd, dan komt het je vast bekend voor. Je gaat na de training trouw door met mediteren. Maar al gauw ligt het gevaar op de loer dat de klad erin slaat. Het ontwikkelen van nieuwe patronen, dus ook het verwerven van (vaste) meditatiemomenten in je leven, kost nu eenmaal tijd. Het gaat met vallen en opstaan. En het vraagt, zonder terug te vallen op een groep mensen die je wekelijks ziet, misschien ook wat meer discipline.

 

Soms maken we van het gaan mediteren al een heel project. 'Wanneer zal ik het doen? Voor of na het eten? Na het eten is het eerst tijd voor koffie. Daarna komt die film. Nee, dan voordat ik naar bed ga'. En als je dan naar bed gaat, heb je geen zin en wil je gelijk slapen.

 

Ook overdag kan het erbij inschieten. En blijkt dat, nét toen je zo lekker op weg was met bewust leven, de automatische piloot zich tóch weer stiekem achter de stuurknuppel heeft genesteld.

 

Wat als je merkt dat je (weer) wat meer houvast kunt gebruiken in je meditatieproces?

Begin bij de basis.

 

Stop.

Sta stil.

Sluit eventueel je ogen.

Adem éénmaal bewust in.

En adem éénmaal bewust uit.

 

Is het zo simpel? Ja. Ga terug naar bewuste in- en uitademingen. En hang ze op aan vaste terugkerende handelingen. Eén keer bewust in en uitademen voor het opstaan. Eén keer bewust in- en uitademen voor je eet. Eén keer bewust in- en uitademen voordat je de auto instapt. Of éénmaal voor het slapengaan. Merk op hoe je door dat ene korte moment van stilstaan de automatische piloot in de vorm van gedachten, reacties en handelingen meteen onderbreekt. Het brengt je tot jezelf en schept een subtiele ruimte om vanuit daaruit bewust te kiezen wat je volgende handeling zal zijn. Juist in die subtiele ruimte ligt een sleutel verscholen. In plaats van in de zesde versnelling door de dag te racen.

 

Je kunt deze ene ademhaling eventueel uitbreiden. Naar drie ademhalingen. Of vijf. Of naar een minuut. Dit is mindfulness. Dit is bewustzijn. Daar hoef je niet persé heel lang voor op een kussentje te gaan zitten. Meditatie zit óók in kleine momenten. En als de wens en behoefte er is, wie weet bouw je vanuit de korte weer langere meditatiemomenten in?

 

Ook wanneer je geen meditatie-ervaring hebt kun je deze bewuste ademhaling uitproberen om meerdere keren per dag stil te staan bij jezelf. Hoe mooi en eenvoudig is het om via de adem weer terug te keren naar het moment van nu.

bottom of page