top of page

Er kan altijd nog meer bij: over het nemen van een geit

Ik lees op het moment een vlot en geestig boek van Claudia de Breij met als titel: 'Neem een geit'. Nou vind ik drie geiten genoeg (naast de rest van de beestenboel) en er komt voorlopig niets bij. Ook niet dat witte paard waar een van mijn dochters over droomt of een kippenfamilie gezellig om het huis scharrelend (die waarschijnlijk binnen een dag door onze jagende katten opgepeuzeld zijn).. Want er moet overal voor gezorgd worden. En dat kost tijd en aandacht. Dus keuzes.

Over keuzes (en meer) gaat nou juist dit boek en de titel verwijst naar een gesprek dat Claudia de Breij met iemand had. Die persoon kende een verhaal over een man die bij zijn rabbijn klaagde over zijn drukke leven: een zwangere vrouw, vijf drukke kinderen, een klein huis.. De rabbijn gaf als advies: neem een geit. Zo geschiedde. Maar na een poosje keerde de man terug en zei: dit gaat echt niet meer! De rabbijn zei: doe de geit weg. Dat deed de man en hij was opgelucht.

De geit staat symbool voor alles wat we teveel in ons leven stoppen. Soms valt er iets weg (bijvoorbeeld een afspraak gaat niet door) en dan merk je pas hoe druk of stressvol het was geweest als het was doorgegaan. Dat was dan een 'geit' in je leven. En valt er iets van je af. Soms moet je te rade gaan bij jezelf en je afvragen wat de geiten zijn in jouw leven. Waarmee stop je je leven vol, maar is eigenlijk stressvol? Misschien lijken sommige dingen leuk, nuttig, uitdagend, interessant, hip of ontspannend, maar zijn ze eigenlijk teveel. Het lijkt alsof er altijd wel wat bij kan, maar stiekem balanceren we ons een stijve nek met al die ballen in de lucht.. of geiten in de tuin.

Balans creeëren vraagt om keuzes maken.
Nog meer beesten om huis en in je leven..? Met nog meer ballen jongleren? Voor alles wat je in je leven stopt of ontvangt (zoals ook een gezin) zul je moeten herschikken en misschien iets anders op een lager pitje moeten zetten. Of opzeggen, wegdoen, afzeggen en een verwachting en doel loslaten. Sta eens stil en wees oprecht naar je zelf: zijn al je keuzes en wensen haalbaar op dit moment? Durf te kiezen. Acceptatie hoort erbij: dit moment, deze fase is wat het op dit moment is. Misschien kan niet alles, maar focus je ook op wat het misschien juist op gaat leveren als je iets weglaat of opgeeft. In plaats van nog meer in je leven erbij te forceren. En als die geit er daadwerkelijk echt bij kan óf als je over twintig octopusarmen beschikt: dan koop je hem natuurlijk.

 

Direct.

bottom of page