top of page
'Screw it, just do it!'
 

Deze woorden vormen de titel van een boekje van Richard Branson, wat ik ooit tegenkwam al rondstruinend in een klein boekenzaakje in Taupo, Nieuw Zeeland. Deze titel vatte zo ongeveer in één zin samen wat mij destijds tot een reis (alleen) naar de andere kant van de wereld had aangezet (overigens een van mijn beste beslissingen ooit). En alleen daarom, wellicht als symbool, kocht ik het boek gelijk.

 

Ja, soms moet je gewoon doen, en gáán.

 

Het is ongelofelijk hoeveel mensen lijden, echt lijden, onder de vele gedachten die hun brein dagelijks produceert. Gedachten die vaak onder te delen zijn in vier categorieën:

 

  • de ‘moet’-gedachten
  • de ‘wat hoort’-gedachten
  • de ‘wat vinden anderen’-gedachten
  • de ‘wat als’-gedachten
 

Deze gedachten zijn niet alleen vaak gebaseerd op angst, ze voeden ook angst. En onzekerheid. De angst om iets niet goed te doen, de angst om de verkeerde keuze te maken, de angst om afgerekend te worden door de buitenwereld, de angst er niet bij te horen.. Teveel angst in ons leven. Ook heel onbewust overigens. Als een sluimerende voedingsbodem onder een deel van het dagelijks leven.

 

Gedachten zijn vaak geen waarheid. Gedachten zijn meestal interpretaties en meningen. Waarom zou je met al die gedachten in zee gaan? Naar alles wat er in je hoofd voorbij komt luisteren? Je gaat twijfelen. Je gaat piekeren. Je bent bang een keuze te maken. Echt te kiezen wat je wilt. Je kunt heel mindful naar je gedachten (leren) kijken en jezelf trainen om er losser van te komen. Maar.. vaak, ook heel vaak, als je weer angst, twijfel en keuzestress voelt opkomen, met lede ogen naar de strakke planning van de week en het huishouden kijkt en je lijkt te bevriezen zeg dan –juist-… ‘SCREW IT!’ En ‘just do it!’.

 

Maak het niet altijd te zwaar. Als het kan, doe dan de dingen die je gelukkig maken. Niet altijd meteen een reis naar de andere kant van de planeet, het kan, maar juist ook de kleine dingen. Volg de pareltjes in het leven die er voor jou toe doen.

 

 

bottom of page