top of page
Mindfulness basistraining

'Als ik iets doe, ben ik in gedachten vaak alweer bij het volgende of bij iets dat geweest is'

'Ik vind het lastig stil te staan bij mijn gevoel, ik ga maar vooral door'

'Mijn hoofd voelt als een wirwar van allerlei gedachten'

'Ik heb moeite me te concentreren'

'Ik heb het gevoel op de automatische piloot door de dagen en weken te gaan'

 

De huidige maatschappij vraag veel van ons. Werken of studeren, gezin, huishouden, sport, hobby's, sociale contacten: onze dagen zijn vaak goed gevuld. Hierbij kunnen we op de automatische piloot van de ene activiteit naar de andere gaan en van gedachten naar gedachte springen, waardoor we met minder aandacht in het moment en bij onszelf zijn. Daardoor kunnen we voorbij gaan aan wat we werkelijk willen of voelen, niet altijd echt genieten van dagelijkse dingen en een gevoel van spanning, stress of onvrede ervaren. Het liefst duwen we daarbij negatieve emoties van ons af.

 

Mindfulness betekent: met aandacht zijn in het huidige moment, vanuit een niet oordelende houding. Regelmatige beoefening van mindfulness meditatie kan helpen bewuster en milder in het leven te staan en inzicht geven in je gevoelens en patronen. Waardoor ruimte kan ontstaan om hier anders mee om te gaan. Lees hier meer over mindfulness en wat andere mensen ervaren wanneer ze regelmatig mediteren.

Zweverig? Nee. In een mindfulness training boor je het vermogen om meer in het hier en nu te zijn in jezelf weer aan. Je leert daarbij om jezelf minder door al je gedachten te laten meeslepen. Gedachten die je juist wegtrekken uit het huidige moment en je laten zweven in verleden en toekomst. Dit maakt dat je veel meer energie overhoudt en bewuster in het leven staat.

 

De training

De Mindfulness basistraining is een prachtige training voor iedereen die aandachtsmeditatie wil beoefenen en meer aandacht, mildheid en bewustzijn wil ontwikkelen. Het is daarbij belangrijk dat je als deelnemer voldoende tijd en ruimte vrij kunt maken om dagelijks gemiddeld een half uur aan de training te besteden.

 

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van twee uur en een kwartier en een stilteochtend. Tijdens elke bijeenkomst wordt theorie besproken, gemediteerd en worden ervaringen met elkaar in de groep gedeeld. Zit- en ligmeditatie wordt afgewisseld met bewegingsmeditatie. Meditatiekussens en -matjes zijn aanwezig. Je ontvangt tevens een uitgebreide cursusmap met theorie, artikelen en oefeningen en oefencd’s en digitale geluidsbestanden voor thuis. 

 

De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. Na aanmelding ontvang je meer informatie en een aanmeldformulier. Na terugsturen van het aanmeldformulier volgt een telefonische kennismaking waarbij o.a. stil wordt gestaan bij je verwachtingen.

 

Kosten groepstraining: 295,- euro (inclusief 21% btw), cursusmap, cd's, en koffie & thee.

Zie de agenda voor startdatum en tijdstip.

 

NB: Wil je eerst ervaren wat mindfulness meditatie is en of het bij je past? Ik organiseer regelmatig een proefles mindfulness. Kijk hier voor meer informatie. 

 

Na de training

Om na de training te blijven mediteren vraagt tijd en onderhoud. Voor wie al eerder bij mij, of elders, een basistraining mindfulness meditatie heeft gevold, organiseer ik jaarlijks een opfriscursus mindfulness en stilteochtenden. Deze kunnen een ondersteuning zijn om je eigen meditatiebeoefening een stimulans te geven en meer aandacht in je dagelijks leven te brengen. Kijk hier voor meer informatie over de opfriscursus en hier wanneer je meer wilt weten over de stilteochtenden.

 

Mijn eigen pad

Meditatie kwam in 2007 op mijn weg. Ik volgde workshops, een 8-weekse Mindfulness basistraining en bij Noud de Haas mijn trainersopleiding. Vanaf 2009 heb ik de basistraining Mindfulness jarenlang gegeven in Zevenaar, Doetinchem en Winterswijk. Dit vanuit mijn toenmalige werk als psycholoog en trainer in de geestelijke gezondheidszorg. Ik geef de training nu vanuit mijn eigen praktijk in Hummelo en heb het aanbod verder uitgebreid om mensen de gelegenheid te geven hun meditatiebeoefening te kunnen onderhouden. Mindfulness is voor mij een houding die je ondersteunt bij het werkelijk in contact blijven met jezelf en 'het in je midden blijven', wat er ook op je af komt. Het verruimt, verdiept, houd je 'open' en leert je het leven te omarmen zoals het zich aan je aandient en daarin zoveel mogelijk bewuste keuzes te maken. 

bottom of page